Kako lahko živali vplivajo na vašo sprostitev

By Elisabeth Garet 3 years ago
Domov  >  Sprostitev  >  Kako lahko živali vplivajo na vašo sprostitev

Kako lahko živali vplivajo na vašo sprostitev

Če imate hišnega ljubljenca, najbrž veste, koliko zabave in naklonjenosti ti lahko prinesejo. Toda, ali veste, da lahko prinesejo tudi duševne in čustvene koristi? To še posebej velja za pse. Psi lahko zmanjšajo stres, tesnobo in depresijo ter olajšajo osamljenost!

Psi imajo, bolj kot katerakoli druga žival, razvito določeno sposobnost razumevanja številnih človeških besed. Sposobni so si tudi razlagati vaš ton glasu, govorico telesa in kretnje. Poleg tega začutijo vaše čustveno stanje in vam lahko pomagajo izboljšati razpoloženje. Številne študije dokazujejo, da lahko skrb za psa zmanjša stres in tesnobo. Vendar kako? Kako lahko pojasnimo ”super moč”, ki jo imajo hišni ljubljenci?

  • Dotik. Hišni ljubljenci, kot so psi in mačke, izpolnjujejo osnovno človeško potrebo po dotikanju. Kadar ste v stresu, vas lahko božanje, objemanje in dotikanje svojega hišnega ljubljenca pomiri na enostaven in hiter način.
  • Red. Če imate psa, to od vas zahteva, da ga redno hranite in sprehajate. Pomembno je, da imate pri svojem hišnem ljubljencu vsakdanjo rutino, ustreza tudi vam!
  • Smisel. Hišni ljubljenci vam lahko pomagajo najti smisel in cilj v življenju. Ko se človek postara, se obenem tudi prenehajo obveznosti, ki so mu prej vzele veliko časa (npr. otroci, delo itd.). Skrb za psa lahko prinese občutek notranjega zadovoljstva.
  • Druženje. Ko greste sprehajat svojega psa, je to idealen trenutek, da zraven povabite svojega prijatelja ali prijateljico ali pa je priložnost, da spoznate druge lastnike psov.

Poleg naštetega vam lahko hišni ljubljenci pomagajo, da poskrbite tudi zase. Spodbujajo igrivost, smeh in gibanje, zaradi česar imate več energije. Zakaj bi torej čakali? Še danes si izberite hišnega ljubljenca!

natisni
Categories:
  Sprostitev, Sprostitev celega telesa