Glasba, sproščanje in znižanje krvnega tlaka

By Bernardo42 5 years ago
Domov  >  Sprostitev  >  Glasba, sproščanje in znižanje krvnega tlaka

Glasba, sproščanje in znižanje krvnega tlaka

Kadar omenimo besedo glasba, običajno pomislimo na zabavo, koncerte ali festivale. Nedavna študija je pokazala, da je glasba lahko sestavni del procesa sprostitve za obvladovanje krvnega tlaka. Si lahko predstavljate, da lahko s pomočjo glasbe zdravite hipertenzijo?

V študijo je bilo vključenih 48 bolnikov, ki so se zdravili zaradi arterijske hipertenzije. Testna skupina (28 bolnikov), je 4 tedne po 30 minut na dan poslušala klasično, indijansko ali keltsko glasbo, ob tem pa izvajala dihalne vaje. Kontrolna skupina (20 bolnikov) ni bila podvržena nobenim spremembam vsakdanjega življenjskega sloga. Raziskovalci so ugotovili, da se je sistolični krvni tlak pomembno znižal v testni skupini.

Raziskovalci menijo, da je takšen rezultat najverjetneje povezan z vplivom, ki ga ima glasba na tesnobo. Ljudje se ob poslušanju glasbe počutijo bolj sproščeni, zaradi česar se zmanjša tesnoba, posledica tega pa je znižanje krvnega tlaka. Kot že veste, pa seveda samo glasba ni dovolj za zdravljenje hipertenzije. Jemati boste morali tudi predpisano terapijo, če bo to potrebno, in upoštevati načela zdravega življenjskega sloga, ki vključujejo telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano in sprostitev celega telesa!

Literatura: Pietro A. Modesti, MD, PhD, Professor of Internal Medicine, Department of Critical Care Medicine, University of Florence, Italy; George Bakris, MD, Director of the Hypertensive Disorders Unit, University of Chicago; May 14, 2008, presentation at the American Society of Hypertension annual meeting, New Orleans, LA, USA.

natisni
Categories:
  Sprostitev, Sprostitev celega telesa