Razumeti hipertenzijo

Pomembne informacije o krvnem tlaku
Domov  >  Razumeti hipertenzijo

KAJ JE KRVNI TLAK?

Srce je zelo pomemben organ, ki ima nalogo, da potiska kri po telesu in tako oskrbuje vsa tkiva s kisikom in hranilnimi snovmi. Za zagotavljanje takšne oskrbe mora srce ustvarja silo, da lahko črpa kri po telesu. Sila, s katero srce potiska kri po arterijah, se imenuje KRVNI TLAK.

Pri človeku se krvni tlak običajno izraža z dvema vrednostma:

Idealen krvni tlak pri odraslem človeku je 120/80 mm Hg. Krvni tlak se lahko odčita tudi v centimetrih: 12/8 cm Hg. 2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension

KAKO IZMERIMO KRVNI TLAK?

Najpogosteje vam bo krvni tlak izmeril vaš zdravnik ali medicinska sestra, na primer med rutinskim pregledom, pri tem pa bosta uporabila sfigmomanometer. To je merilna naprava za merjenje krvnega tlaka, povezana z napihljivo manšeto, ki se namesti okrog nadlakti. Zdravnik bo napihnil manšeto in okrog nadlahti boste začutili močan stisk. Zrak bo nato samodejno počasi izhajal iz manšete in začutili boste, da stisk manšete popušča. Krvni tlak se nato lahko izmeri v milimetrih [mm Hg].

Obstajata dva različna merilnika krvnega tlaka:

ROČNI MERILNIK
Zdravnik ali medicinska sestra ročno napihne manšeto, nato pa s pomočjo stetoskopa posluša vaš utrip.

DIGITALNI MERILNIK
Manšeta se samodejno napihne in spusti zrak.
Naprava zazna utrip s pomočjo vgrajenega senzorja.

Če želite natančno meritev krvnega tlaka, morate pred merjenjem najmanj pet minut sede počivati in se medtem ne smete pogovarjati.

KAJ JE HIPERTENZIJA?

Krvni tlak je lahko visok, normalen ali nizek, vendar se sčasoma s starostjo zvišuje. Zakaj je temu tako? Stene velikih arterij postanejo toge, male krvne žile pa se zožijo. Zaradi teh sprememb potrebuje srce večjo silo, da ohranja pretok krvi po telesu. Posledica je povišan krvni tlak. Hipertenzija je opredeljena kot stalno zvišan krvni tlak nad 140/90 mm Hg (sistolični, diastolični ali oba).

Kaj pomenita moji vrednosti krvnega tlaka?

OPTIMALEN
Sistolični <120 inDiastolični <80
NORMALEN
Sistolični 120-129 in/aliDiastolični 80-84
“Vaš krvni tlak je ustrezen, kar tako naprej!”
VISOKO
NORMALEN
Sistolični 130-139 in/aliDiastolični 85-89
“Pogosteje si morate izmeriti krvni tlak ter upoštevati nasvete glede ustreznega življenjskega sloga.”
HIPERTENZIJA
1. STOPNJE
Sistolični 140-159 in/ali Diastolični 90-99
HIPERTENZIJA
2. STOPNJE
Sistolični 160-179 in/ali Diastolični 100-109
HIPERTENZIJA
3. STOPNJE
Sistolični > 180 in/ali Diastolični > 110
IZOLIRANA SISTOLIČNA HIPERTENZIJA
Sistolični > 140 in Diastolični < 90
“Imate zvišan krvni tlak, zato potrebujete zdravljenje, upoštevati pa morate tudi nasvete o ustreznem življenjskem slogu.”
2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension

KAKO PREPOZNATI HIPERTENZIJO?

Hipertenzija (krvni tlak ≥ 140/90 mm Hg) je tiha bolezen, saj so simptomi pri bolniku opazni le redko, zato bolezen pogosto ostane neprepoznana. Žal, pa se pogostokrat zgodi, da posameznik izve, da ima povišan krvni tlak, šele potem ko je bil sprejet v bolnišnico zaradi možganske kapi ali težav s srcem, ki so posledica visokega krvnega tlaka.

Zato je priporočljivo, da vsako leto preverite svoj krvni tlak. Izmeriti ga je zelo preprosto, zato ne odlašajte in prosite svojega zdravnika, medicinsko sestro ali celo farmacevta, naj vam ga izmeri.

Če je vaš krvni tlak 140/90 mm Hg ali več, bo moral vaš zdravnik verjetno opraviti še dodatne preiskave, s katerimi bo potrdil diagnozo hipertenzije. Lahko se zgodi, da vam bo namestil napravo za 24-urno merjenje krvnega tlaka.

KATERI SO VZROKI ZA NASTANEK HIPERTENZIJE?

Obstajata dva tipa hipertenzije: primarna (ali esencialna hipertenzija) in sekundarna hipertenzija.

Primarna hipertenzija označuje visok krvni tlak, za katerega ni pravega vzroka. Obstajajo številni dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za nastanek hipertenzije:

KAJENJE
ČEZMERNA TELESNA TEŽA ALI DEBELOST
TELESNA NEDEJAVNOST
ČEZMERNO UŽIVANJE SOLI
ČEZMERNO PITJE ALKOHOLA
STRES
DEDNOST
STAROST

Sekundarna hipertenzija označuje visok krvni tlak, ki je posledica znanih vzrokov (npr. nenormalne količine hormonov, ki jih izločajo nadledvične žleze). Takšen tip hipertenzije prizadene le majhno število ljudi. Ko odkrijemo vzrok bolezni in ga ustrezno zdravimo, se mora normalizirati tudi krvni tlak.

KAKO HIPERTENZIJA VPLIVA NA TELO?

Pri bolniku s hipertenzijo mora srce delati močneje, da lahko zagotovi pretok krvi po telesu.
Sčasoma lahko visok krvni tlak postopoma oslabi srce in poškoduje vene arterij, posledica pa so spremembe v pretoku krvi.
Vse našteto lahko privede do povečanega tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni (možganske kapi, bolezni srca in srčnega popuščanja),
prizadene pa lahko tudi druge dele telesa, vključno z ledvicami, okončinami in očmi.

KATERE BOLEZNI SO "ŠKODLJIVE PRIJATELJICE" HIPERTENZIJE?

Včasih lahko druge bolezni poslabšajo ali vplivajo na primarno bolezen. Pravimo jim sočasne bolezni. Hipertenzija ima svojo skupino ''škodljivih prijateljic'', glavne pa so:

Hiperholesterolemija:

kadar so v krvi visoke vrednosti LDL holesterola, ki so povezane s povečanim tveganjem za aterosklerozo ali koronarno bolezen srca.

Sladkorna bolezen tipa 2:

nastane, ko se telesne celice ne odzivajo več ustrezno na inzulin, hormon, ki nadzoruje raven krvnega sladkorja. Posledica je povečanje ravni krvnega sladkorja. Če povečanje ravni krvnega sladkorja traja daljši čas, pride do zapletov, kot so možganska kap, diabetično stopalo in okvara vida.

Koronarna arterijska bolezen:

nezadostna oskrba srca s krvjo privede do pomanjkljive oskrbe celic miokarda s kisikom. Običajno je prisotna bolečina v prsih, ki se navadno pojavi med telesno obremenitvijo.

Kronična ledvična bolezen:

neustrezno delovanje ledvic, ki traja več mesecev ali let, privede do zapletov, kot so srčno-žilne bolezni, anemija ali perikarditis.

KATERE SO POMEMBNE ŠTEVILKE, KI SO POVEZANE S HIPERTENZIJO?

World Health Organization - Global Health Observatory (GHO) data – Raised blood pressure
J. Kumar, “Epidemiology of hypertension”, Clinical Queries: Nephrology, Volume 2, Issue 2, April– June 2013, Pages 56-61

HIPERTENZIJA: GLOBALNI PROBLEM

Čeprav se delež bolnikov s hipertenzijo (prevalenca) spreminja glede na svetovno regijo, bolezen prizadene prav vsako od njih.