Čokoladni puding

By Elisabeth Garet 3 years ago
Domov  >  Prehrana  >  Čokoladni puding

Čokoladni puding

Za 6 oseb

Sestavine:

  • 7 g mletih lanenih semen
  • 45 ml ekspreso kave
  • 530 ml mleka z manj maščobami
  • 130 g sladkorja
  • 60 g nesladkanega kakava v prahu
  • 5 ml ekstrakta vanilje
  • 16 g koruznega škroba

Hranilne vrednosti (na porcijo):

Energijska vrednost: 168 kcal
Skupna vsebnost ogljikovih hidratov: 27 g
Sladkorji: 26 g
Skupne maščobe: 3 g
Nasičene maščobe: 2 g
Omega-3: 0.2 g
Prehranske vlaknine: 3 g
Natrij: 34 mg

 

Priprava:

  1. V srednje veliki posodi z vilico narahlo zmešamo mleto laneno seme (laneno moko) in toplo ekspreso kavo. Shranimo za pozneje.
  2. V srednje veliki kozici zmešamo 350 ml mleka, 65 g sladkorja in sol. Na zmerni temperaturi pustimo narahlo vreti, občasno premešamo.
  3. V drugi srednje veliki posodi zmešamo preostalih 65 g sladkorja, kakav v prahu in koruzni škrob. Dodamo preostalih 180 ml mleka in z metlico stepamo, dokler zmes ni dobro premešana.
  4. Mleko, ki smo ga pustili narahlo vreti, iz kozice vlijemo v kakavovo zmes in pri tem ves čas mešamo z metlico. Dobljeno zmes zlijemo nazaj v kozico in pustimo na zmerni temperaturi, da zavre. Vmes neprestano mešamo z metlico, da se zgosti in postane svetleča (pribl. 3 minute). Odstranimo s štedilnika. Približno 240 ml kakavove zmesi z metlico vmešamo v lanena semena.
  5. To zmes dodamo v kozico in kuhamo na srednje nizki temperaturi. Z metlico stalno mešamo, dokler se ne zgosti (pribl. 2 minuti), vendar pazimo, da ne zavre. Vmešamo še ekstrakt vanilje. Puding postrežemo še topel.
Prehranski nasvet:

Glede na hranilno vrednost je kakav bogat z magnezijem in železom, ki pomagata zmanjšati utrujenost.
(Vir: EFSA, odobrene trditve o magneziju in železu).

natisni
Categories:
  Prehrana, Recepti