Lizike iz češnjevih paradižnikov z baziliko

Za 6 oseb
Sestavine:
- 25 češnjevih paradižnikov (pribl. 250 g)
- 200 g skute iz kozjega mleka
- 3 vejice bazilike
- 10 g lanenih semen
- 5 g makovih semen
- ščepec mlete pekoče paprike
- 25 zobotrebcev
Hranilne vrednosti (na porcijo):
Energijska vrednost: | 81 kcal |
Skupna vsebnost ogljikovih hidratov: | 2 g |
Sladkorji: | 1.8 g |
Skupne maščobe: | 5.7 g |
Nasičene maščobe: | 3.7 g |
Omega-3: | 0.3 g |
Prehranske vlaknine: | 1.1 g |
Natrij: | 175 mg |
Priprava:
- Češnjeve paradižnike operemo in jih osušimo s kuhinjskimi brisačkami.
- Baziliko na drobno sesekljamo in jo v skledi za solato zmešamo s skuto. Po okusu dodamo mleto pekočo papriko.
- Iz posode vzamemo manjšo pest skute in s palcem vanjo naredimo jamico. Vanjo položimo češnjev paradižnik in oblikujemo skutino kroglico. Postopek ponovimo s preostalimi paradižniki.
- Skutine kroglice povaljamo v makovih in lanenih semenih. Vsako kroglico nabodemo na zobotrebec in naredimo liziko.
- Lizike iz češnjevih paradižnikov pred serviranjem postavimo na hladno.
Prehranski nasvet:
Lizike iz češnjevih paradižnikov so odlična ideja za svežo in izvirno predjed.
– Sveži sir (skuta) je sir, ki vsebuje malo maščob.
– Lanena semena, ki so bogat vir omega 3 maščobnih kislin, pomagajo uravnotežiti razmerje med nenasičenimi in nasičenimi maščobnimi kislinami.
– Pekoča mleta paprika in bazilika še izboljšata okus jedi, zato dodatek soli ni potreben.