Juha iz rdeče pese

By Bernardo42 6 years ago
Domov  >  Prehrana  >  Juha iz rdeče pese

Juha iz rdeče pese

Za 6 oseb

Sestavine:

  • 6 na drobno narezanih gomoljev rdeče pese
  • 2 na drobno narezana pora (beli in zeleni deli)
  • 2 na drobno narezani stebelni zeleni
  • 2 na tanko narezani majhni, rumeni čebuli
  • 3 nasekljani stroki česna
  • 5 g naribanega svežega ingverja
  • 1 g belega popra
  • 1 l vode
  • 2 majhna lovorjeva lista
  • 2 vejici svežega timijana
  • 15 mL oljčnega olja

Hranilne vrednosti (na porcijo):

Energijska vrednost: 138 kcal
Skupna vsebnost ogljikovih hidratov: 20 g
Sladkorji: 14 g
Skupne maščobe: 3 g
Nasičene maščobe: 0.4 g
Omega-3: 0.1 g
Prehranske vlaknine: 7 g
Natrij: 50 mg

 

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 175°C. Gomolje rdeče pese zavijemo v folijo in jih pečemo v pečici pribl. 1 uro, da se zmehčajo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Peso olupimo in jo narežemo na majhne kocke.
  2. V veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo oljčno olje. Primešamo por, zeleno in čebulo ter dušimo pribl. 13 minut, da se vse skupaj zmehča in rahlo zarumeni. Dodamo česen in ga pražimo pribl. 1 minuto, da zadiši.
  3. Primešamo rdečo peso, ingver in beli poper ter kuhamo 7 minut.
  4. Dodamo vodo, lovorjeva lista in timijan. Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo na minimum, pokrijemo s pokrovko in kuhamo pribl. 25 minut, da se zelenjava zmehča.
  5. Posodo odstavimo s štedilnika in odstranimo lovorjeva lista in vejici timijana. Pustimo, da se počasi ohladi.
  6. Juho previdno zlijemo v multipraktik in pasiramo tako dolgo, da postane kremasta. Prelijemo jo nazaj v kozico in na hitro prevremo.
Prehranski nasvet:

Rdeča pesa je koristna za zdravje srca in ožilja, ker vsebuje dušikov oksid, ki naj bi zniževal krvni tlak. (Vir: Kapil V et al, Hypertension. 2015;65(2):320-327.).

natisni
Categories:
  Prehrana, Recepti