Malinov in vaniljev sladoled z mandljevimi piškoti

Za 6 oseb
Sestavine:
Mandljevi piškoti:
- 1 beljak
- 25 g rjavega trsnega sladkorja
- 25 g polnozrnate moke
- 50 g mandljev v lističih
- 1 žlica repičnega olja
Sladoled:
- 750 g zmrznjenih malin
- 350 g grškega jogurta z 0 % maščobe
- 2 ščepca vaniljevega sladkorja
Hranilne vrednosti (na porcijo):
Energijska vrednost: | 200 kcal |
Skupna vsebnost ogljikovih hidratov: | 16.3 g |
Sladkorji: | 13 g |
Skupne maščobe: | 7.5 g |
Nasičene maščobe: | 0.6 g |
Omega-3: | 0.2 g |
Prehranske vlaknine: | 8.5 g |
Natrij: | 17.2 mg |
Priprava:
Mandljevi piškoti:
- Pečico segrejemo na 180°C.
- V skledi stepemo beljake in sladkor. Dodamo presejano moko.
- Dodamo olje in mandlje ter dobro premešamo.
- S čajno žličko zajemamo pripravljeno maso, jo polagamo na pladenj, obložen s peki papirjem, ter jo razmažemo le toliko, da dobimo tanke piškote.
- Pečemo jih pribl. 8 minut. Shranimo za pozneje.
Sladoled:
- Zmrznjene maline, grški jogurt in vaniljev sladkor stresemo v električni mešalnik.
- Mešamo, da zmes postane gladka in kremasta.
- Postrežemo takoj, zraven ponudimo mandljeve piškote.
Prehranski nasvet:
Sveža, pisana in lahka sladica, ki je pika na i poletnemu kosilu.
– Če sladoledu dodamo sadje, kot so npr. maline, ga na naraven način osladimo, ne da bi pri tem dodali sladkor.
– Če uporabimo grški jogurt z 0 % maščobe in repično olje namesto masla, se zmanjša delež nasičenih maščob in holesterola.
– Polnozrnata moka in mandlji povečajo vsebnost vlaknin v sladici.